Kereken húsz kilogrammtól szabadult meg fogyókúra felhívásunk győztese

Gyenge Károllyal, a 2021-es „Ne csak a kilométerek fogyjanak” – egészségesebb életért felhívás, fogyókúra verseny győztesével készítettünk interjút.

Mit gondolsz, mi lehetett a legfőbb tényező, ami hozzásegített a fődíj megszerzéséhez?

Az akaraterő. Már nem volt ismeretlen számomra kihívás, hiszen 2014-ben le kellett szoknom a dohányzásról, mert gyermeket terveztünk. Akkoriban két nap alatt elszívtam egy dobozzal. Aztán egy megrendíthetetlen elhatározással, egyik napról a másikra letettem a cigarettát.

Ezek szerint szereted a kihívásokat, esetleg már maga a cél elérése is jó érzéssel tölt el, hogy azt mondhatod: „igen, megcsináltam!”?

Igen, úgy tűnik, fogadalmakban jó vagyok. Amikor elértem a 114 kilót, annak az évnek a végén megfogadtam, hogy a következő évtől leadok pár kilót. Január 1-től elkezdtem odafigyelni. A stratégia az volt, hogy a főétkezésnél nem eszem meg még egy tányérral. Ezzel a módszerrel januártól májusig öt kilót sikerült fogynom.

Melyik mozgásforma vált be a munka mellett a leginkább, illetve mit ajánlanál a sofőr kollégáknak?

Nekem a séta vált be, arra esküszöm. Igazán nem nehéz, csak el kell kezdeni. Eleinte 1-1 óra megteszi, ilyenkor lesétál az ember körülbelül 5-6 kilométert, akár szintemelkedő nélkül is. Ezt lehet később növelni, kinek-kinek a teljesítőképessége szerint. Én a 2021-es verseny alatt ezt már háromórás körre tudtam feltornázni, 17-17,5 kilométeres távra növelve és szintemelkedéssel tetézve. Heti kétszer-háromszor megcsináltam hétfőtől péntekig, és figyeltem, hogy hétvégén is mozogjak. Akkor még többet, akár 20 kilométert is. Jó érzés volt, hogy három hónap után már a gyors séta sem volt megterhelő.

A verseny alatt tartottál valamilyen diétát?

Igen, a feleségemnek a második várandóssága idején terhességi diabétesz miatt tartania kellett a 180 grammos diétát. Én is ezt választottam. Nem egyszerű, de előre megtervezve lehet úgy is csinálni, hogy az ember közben nem éhezik, finomakat eszik – csak arra kell odafigyelni mit és mikor. Bevallom, csak hétköznapokon diétáztam. Hétvégén, otthon csak nagyjából tartottam a fogyókúrát. Az étkezés mellett igyekeztem annyit mozogni – legtöbbször sétálni – amennyit csak tudtam.

Mit gondolsz, mi nehezíti meg a fogyást, az életmódváltást?

Amellett, hogy sok támogatást is kap az, aki ilyen komoly elhatározásra jut, nehéz ellenállnia a jóindulatú, de eltántorító hozzászólásoknak. Amikor hétvégén hazamegyünk, akkor a család próbál a kedvünkben járni és a legfinomabb, kedvenc ételeinket elkészíteni, amik nem biztos, hogy a fogyást támogatják. A másik, hogy férfiként nem a kifejezetten támogatott dolog a diétázás, életmódváltás és bizony a férfitársak is szeretnek ilyenkor a diétázón viccelődni.

Ha három gondolatban le kellene írnod a győzelemhez, az egészségesebb élethez vezető utat, akkor mit mondanál?

Akaraterő, kevés szénhidrát sok mozgással, amelyhez elengedhetetlen a támogató környezet.
Az én mottóm, hogy „nincs lehetetlen ,csak tehetetlen (ember)!”

A „Ne csak a kilométerek fogyjanak” felhívás első öt helyezettje – három sofőr kolléga és két irodai dolgozó volt. 20 munkatársunk három hónap alatt összesen 128 kilót fogyott.

A J.S. Logistics 2022-ben is elindítja a „Ne csak a kilométerek fogyjanak” felhívását!

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.