Tíz érdekesség Saar-vidékről

A J.S. Logistics GmbH-t, azaz anyacégünket Saar-vidéken a német–francia–luxemburgi hármas határnál fekvő Kirkelben alapította a német tulajdonos. Saar-vidék az ország dél-nyugati határán fekvő tartomány, felszíne dimbes-dombos, legmagasabb pontja Dollberg (695 méter), legnagyobb folyója a névadó Saar.

Íme 10 érdekesség a Saár-vidékről!

1 ) Ez a negyedik legkisebb tartomány az egész államot tekintve: Németország területén 139-szer elférne Saar-vidék. Az ország legnagyobb szövetségi állama Bajorország, ami a Saar-vidék 27-szerese. Saarland, azaz Saar-vidék maga akkora, mint 360 000 futballpálya, ami könnyen megjegyezhető, mert nagyjából akkora, mint Németország négyzetkilométerben. Vagy másként: akkora, mint öt és fél Andorra… vagy háromszor Berlin…

2 ) Saar-vidék területének 40 százalékát erdő borítja. Németországban ez a harmadik legmagasabb érték.

3 ) A tartomány nemzeti étele a maggis főtt tojás, ami úgy készül, hogy a főtt tojásra csöpögtetnek némi készen kapható folyékony fűszerkeveréket, a Maggit. Ennek a terméknek a változatait – pl. a Maggi húslevelkockát az itthoni háziasszonyok is jól ismerik.

Saarland

4 ) Saarbrückenben van egy grillhús-automata.

5 ) A tipikus köszöntés Saar-vidéken: „Unn?” Mire a válasz: „Gudd!” vagy „Ei, gudd” Az „Ei” nagyon gyakran használt szó, különösen a mondat elején, fordítani nem igazán lehetséges.

6 ) A második világháború után Saar-vidék félig autonóm állam volt, és saját labdarúgó-válogatottja volt. A Saar-vidék kétszer játszott a Német Szövetségi Köztársaság ellen a világbajnoki selejtezőben, és 0:3-ra valamint 1:3-ra kikapott.

7 ) Saar-vidék az egyetlen szövetségi állam, amelyben a francia nyelv kötelező tantárgy a középiskolákban.

8 ) Saar-vidéken a legmagasabb az egy főre jutó autósűrűség az összes szövetségi állam közül. 658 autó jut 1000 lakosra.

9 ) Saar-vidéken nem gyakori, hogy turistával találkozik az ember, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány után ide jut a legkevesebb utazó, 2016-ban Saar-vidéken 1000 lakosra 3000 vendégéjszaka jutott.

10 ) Saar-vidéken több a horkoló, mint Németország többi részén: a saar-vidékiek 23 százaléka gyakran horkol. Az országos átlag 17 százalék.

+ 1 A saar-vidékiek körülbelül 6 százaléka meztelenül alszik, az országos átlag 10 százalék.

Forrás: https://taz.de/40-Fakten-ueber-das-Saarland/!5487859/ (Lisa Becke, Philipp Daum, Hannes Lensing, Jonas Mayer gyűjtése alapján)

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.