Tudatosság, tisztelet és tervek

Mindezen értékek jól jellemzik gyakornokunkat, Illés Noémit, aki szeptembertől december közepéig nálunk teljesíti kötelező 15 hetes gyakorlatát. A 22 éves ajkai lány céltudatos és alázatos, pontosan megtervezett célokkal érkezett hozzánk idén ősszel, hogy megszerezze szakmai tapasztalatát és lépésről lépésre építse karrierjét. A gyakornoki pozícióról és távolabbi terveiről is beszélgettünk vele.

Hol tanulsz, milyen szakon?

Jelenleg Ausztriában, az Eisenstadt városában található FH (Fachhochschule Burgenland) hallgatója vagyok, ahol alapképzésben veszek részt nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakon. Az oktatás nyelve német, de vannak tárgyak, amiket angolul kell elvégezni. Ez az ötödik félévem, a gyakorlat megszerzésének időszaka.

Mik a további terveid?

Az iskolámnak partnerkapcsolata a Birminghamtől 30 kilométerre fekvő wolverhamptoni egyetemmel, oda fogok még egy félévet járni. Mivel szakdolgozatomat már az előző félévben leadtam, így az lesz utolsó félévem, aminek a végén államvizsgázok majd Ausztriában.

Tudatos döntés volt, hogy külföldön tanulj?

Olyan szempontból tudatos, hogy anyukám Németországban született, így a német nyelv kiskorom óta jelen van az életemben, amit egy nagyon nagy előnyként éltem meg. Így eleve Ausztria volt a célpont, hiszen a lakhelyemhez közel van. Elsődleges volt számomra, hogy az oktatás német nyelvű legyen, hogy a szakmát, az ahhoz tartozó szakszavakat, -kifejezéseket is így tanuljam meg, hogy ne legyen a későbbiekben problémám a szakmai kommunikációval. Pont ezért örültem nagyon az angliai lehetőségnek is, mert angolból B közép szintű nyelvtudásomat szeretném felsőfokúra fejleszteni szintén azért, hogy később a munkahelyemen egy tárgyaláson magabiztosan tudjak részt venni.

Mennyivel volt megterhelőbb a külföldi iskolavégzés? Mi a véleményed az oktatásodról?

A COVID időszakban kezdtem el a főiskolát, így csak pár hetet töltöttem kint, minden más onnantól kezdve online zajlott. Annak ellenére, hogy személyes jelenlét nélkül folyt az oktatás, tudtam kapcsolatokat kiépíteni, amik – bízom benne –, hogy tartósak is maradnak a jövőben. Összességében is nagyon elégedett vagyok az oktatással, nagyon jól összeállították a tananyagot, a tanárok is segítőkészek voltak. Amit nagy előnyként éltem meg, az a kisebb létszámú csoportok. Ausztriában nem úgy működnek az általam ismert felsőoktatási intézmények, hogy felvesznek egy viszonylag nagy létszámú tömeget, mint ahogy arról itthon hallani lehet és a közel 300 fős évfolyamról „potyognak” ki a hallgatók, hanem a sokkal személyesebb tanár-diák viszonyon van a hangsúly. Számomra a másik üde színfolt az volt, hogy a tanáraim mind gyakorlat orientáltak. Az oktatók nem feltétlenül tudnak klasszikus tanári pályát felmutatni, hiszen sokan saját cégükben dolgoznak, vannak, akik magas vezetői pozícióban, nem is tanár a végzettségük.

Mennyire tartod magad a Z generáció tagjának?

Nem mondanám 100 százalékban igaznak az alapvető generációs ismérveket magamra nézve, de az igaz, hogy az önmegvalósítás nagyon fontos számomra. Ugyanakkor, mivel pályakezdő vagyok, tisztelettel állok a tapasztalattal rendelkező kollégáim felé és helyén tudom kezelni az egészséges céges hierarchiát, tudom és érzem, hogy hol a helyem a rendszerben és elfogadom, hogy meg kell dolgozni azért, hogy feljebb tudjak lépni. A munka világa ugyanakkor teljesen más, mint a sulis évek, fontos a tervezés, akár a heti munkatervre, az egyeztetésekre gondolok.

Mivel foglalkozol szabadidőben?

Mindennap főzök, ami eléggé időigényes, de a sportra is rendszeresen szakítok időt, legalább heti 2-3-szor edzek itthon vagy futni, sétálni járok. Ha időm engedi, nagyon szeretek utazni, nemcsak külföldön, hanem itthon is. Anglia történelmi kastélyai vannak rajta a bakancslistámon, mivel Londont már láttam. Az angliai részképzésem, a kint töltött öt hónap alatt remélem, hogy lesz lehetőségem bejárni az ország különböző részeit. Imádom az angol történelmet, a gyönyörű kastélyokat, sőt, azt tervezem, hogy jelen leszek III. Károly koronázási ceremóniáján, mivel jövő májusban lesz, kint tartózkodásom idején. Nagyon vártam már a Korona című sorozat következő évadát is, ami nagy kedvencem!

Hogy tetszik a munka a J.S. Logistics Kft.-nél?

Az időm legnagyobb részében folyamatleírásokat készítek, ami abból áll, hogy az adott egység napi rutin feladatait kell lépésenként részleteiben leírnom, hogy az új, akár szakmai háttérrel nem rendelkező kollégáknak majd kézikönyvként szolgáljon.

Miért minket választottál?

Egyértelműen fuvarozó céget kerestem, a diplomamunkámat is fuvarozással kapcsolatos környezetvédelmi szempontokról írtam. Mivel nemzetközi kapcsolatokat tanulok, az is elvárás volt, hogy nemzetközi céget keressek és itt az anyacég német, sok leírás, dokumentum áll rendelkezésre németül.

Ajánlanád-e másoknak ezt a munkakört a J.S. Logistics Kft.-nél és alapvetően a gyakornoki pozíciót?

Nagyon elégedett vagyok a munkámmal, itt tényleg nemcsak kávét főzök, hanem fontos háttérfeladatokat látok el és már kezdem átlátni a cég egészét. Már az elejétől kezdve éreztem, hogy a munkám fontos, tényleg adok valamit a cégnek, és miközben segítséget nyújtok, kapok is. Az itteni kollégák nyitottak, segítőkészek voltak: időt, energiát fektettek a tudásom alapjainak letételébe. A vezetőség tagjai is kedvesek velem, számukra az is fontos, hogy hogyan érzem itt magam. Tiszta instrukciókat, határidőket kaptam, az elvárások egyértelműek.

Mi a legnehezebb feladat a jelenlegi életedben?

Ezidáig csak a családon belül dolgoztam, így a beilleszkedés, a rendszeres reggel 8-tól 5-ig tartó munkavégzést meg kell szoknom. Nincs bennem azonban félelem, időt adtam magamnak és látom, ahogy a tudásom is szépen lassan felépül.

Hol szeretnél tartani / dolgozni tíz év múlva?

Tíz év múlva is fuvarozó vállalkozásban tudom elképzelni magam úgy, hogy akár időközben más területen is tapasztalatokat szerzek. Volt már szó arról, hogy esetleg ide a J.S. Logistics Kft.-hez is visszatérhetnék, de egyelőre számomra csak az biztos, hogy az angliai tartózkodásom után is szeretnék hazatérni, hiszen nagyon fontos számomra a családom. Meglátjuk, mit hoz a jövő!

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.