Professzionális problémamegoldás

Kovács Gábor kollégánk 2012 tavasza óta dolgozik cégünknél, enesei telephelyünkön több mint tíz éve tevékenykedik gépjárműpark-vezetőként, egyike régi, megbízható, oszlopos munkaerőinknek.

Ismerjük meg a munkáját, az ő történetét!

Gábor szakmai életútja korántsem tekinthető lineárisnak, hiszen végzettségét tekintve közgazdász, méghozzá pénzügyi-számviteli szakirányon végzett. Szakmájában azonban egy percet sem dolgozott, az élet mindig más területre vitte.

„Sokféle munkahelyem volt a J.S. Logistics Kft. előtt, például közel kilenc évig sofőrként is dolgoztam, belföldi és rövid ideig nemzetközi szállítmányozásban, így pontosan ismerem gépjárművezetőink mindennapjait és problémáit. 1997-ben egy akkor nálam idősebb Mercedes-t vezettem, ami nyilván mindig el is romlott, meg kellett szerelni. Így azonban rengeteget tanulhattam, tudom, mi hogyan működik és ez a mai napig sokat segít.”

A professzionális cégen belüli tevékenységeket szabályzatok írják elő, Gábor is ezeket követi, de a vállalatuknál töltött több mint tíz év alatt baráti kapcsolatai is kialakultak. Vasas Gábort, diszpozíció vezetőnket jóbarátként említi meg, ugyanakkor a sofőrökkel való nexusát is jó, kollegiális viszonyként írja le.

A J.S. Logistics Kft.-nél, mint garázsmester én vagyok az, akinek a legtöbb kapcsolódási pontja van a sofőrökkel. Cégünk alapvetően összetartó, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szervezet nagysága túlmegy a „családi” méreten, sokan vagyunk, így be kell lássuk, nálunk is vannak olykor-olykor problémák. Ez azonban minden hasonló méretű szervezetnél fellelhető, itt is vannak klikkek és időnként súrlódások. Mindezzel együtt jó a kollektíva, én igyekszem, jóban lenni mindenkivel.”

Munkakörének szakmai feladatainak lajstroma kapcsán Gábor úgy gondolja, hogy a sokszínű feladatok adják munkájának a kvintesszenciáját.

Ha valaki műszaki beállítottságú és érdeklik a teherautók, ez egy nagyon szép szakma. Rengeteg fuvarozó cég van idehaza, de ahány cég, annyi garázsmester, így ez is egy szűk piac. Ami számomra ideálissá teszi a mindennapjaimat az a feladatok változatossága; hogy én gondoskodom az új gépjárművek rendeléséről, az új kamionok konfigurációjáról, de hozzám tartozik a szervizelés, a műszaki mentés és a használt autóink eladása is. Ez utóbbi az egyik kedvencem.”

Arról is beszélgettünk, hogy a korábban az oktatásban megszerzett képességek és készségek közül melyek azok, amik a mai napig hasznosak. Ezek kapcsán Gábor elsősorban a problémamegoldó képességet emelte ki.

„Az iskolában rengeteg olyan dolgot tanultam, aminek a mai napig hasznát veszem. Mind közül elsősorban a német nyelvtudást említeném. Győrben egy kivételesen jó szakközépiskolában külkereskedelmi ügyintéző szakon végeztem. Az ott tanultak nagyon jó alapot jelentettek számomra, mint a már szóba hozott nyelvismeret. Kár, hogy a sulikban logikát nem tanítanak, mert a hétköznapokban az sok szempontból elengedhetetlen.”

A mindennapok nehézségeit is górcső alá vettük, hiszen a rengeteg teendő között nem lehet mindent ugyanolyan hozzáállással csinálni.

„A gépjárművezetőket tekintve én vagyok a cégnél a HR-es. Napjainkban nagyon összetett ez a téma: a jelentkezők összetétele vegyes és bevallom őszintén, nem mindig derűs ez a része a munkámnak.

Megtalálni és megtartani a jó sofőröket, ez az igazi kihívás. Többek között ezért is találtam ki a nyári grill partit. Nemcsak a fizetésről szól ez a szakma: ahol korrekt bérezés mellett jó a légkör, megoldják az ember problémáit, ott megmarad a munkaerő. Én ebből a szempontból sofőrcentrikus vagyok. Sokszor segítek a kollégáknak személyautójuk megjavíttatásában, de akár a komfortjuk növelésében is, legyen szó az üléshuzattól kezdve a légterelőig.”

A nyár nemcsak a szabadságról, hanem a gyerekeknél a vakációról is szól. Ilyenkor időnként Gábor 13 esztendős nagy fia elkíséri édesapját a munkába (lásd fenti képen).

Áron főként adminisztrációs munkában segít be nekem, amikor velem tölti a munkanapot. De legutóbbi közös élményünk is a kamionhoz kötődik, Kiss Norbi (négyszeres Európa-bajnok kamionversenyző) futamán együtt szurkoltunk a Szlovákiaringen. Hogy a fiamat megfogja-e ez a szakma, az mostanában dől majd el. Kifejezetten örülök, hogy van lehetősége egy kicsit belekóstolni ebbe a területbe, hogy később megalapozottan dönthesse el, mi az, amivel igazán szeretne foglalkozni.”

A munkán túl a hobbi is szóba került. Ha szabadidős tevékenységről szó, Gábor abban is a „vasak megszállottja”: szereti a keleti veterán motorokat és van egy kis veterán motorgyűjteménye is: Pannonia, Jawa, Mini Romet, MZ, ETZ…

Végezetül a nyári szabadság kapcsán kedvenc úticélja is szóba került.

Nálunk Horvátország az abszolút favorit. Rab-sziget és környéke a családom kedvence, idén is oda látogatunk el.”

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.