A diétás vacsora titkai

Ha a hideg vacsorákat preferáljuk, akkor a reggelihez hasonlóan érdemes megtölteni a tányért, ha pedig a meleg vacsorákat, akkor az ebédnél leírt szempontok szerint érdemes összerakni az ételt.

Egy fontos különbség azonban legyen: a kalóriatartalom.

Ami biztos: a fogyás szempontjából az a legfontosabb, hogy a nap végén kalóriadeficitben legyünk (tehát összességében kevesebb kalóriát vigyünk be mint amennyit elégetünk).

Egyes kutatásokban viszont igazolták, hogy az étkezések időzítésének is fontos szerepe van: a magasabb energiatartalmú reggeli kombinálva alacsony energiatartalmú vacsorával hatásosabb a fogyás szempontjából, mint fordítva.

Ennek megfelelően hogyan tudjuk csökkenteni az étkezés kalóriatartalmát?

– ugyanazt fogyasztjuk, mint ebédre, csak kisebb mennyiségben (zóna adag)

– food swap: ahogy korábban is írtuk, lecserélhetünk összetevőket alacsonyabb kalóriatartalmúra (pl. főtt rizs → zöldséges rizs)

– megváltoztatjuk a makrotápanyagok egymáshoz viszonyított arányát: azaz érdemes a fehérje javára csökkenteni az enyéb makrók (szénhidrátok, zsírok) arányát

Mik legyenek a tányéron?

👉 zsírszegény fehérjeforrások emelt mennyiségben: sovány húsok vagy felvágottak (pl. csirke, pulyka, sertés tarja/karaj, borjú, fehér húsú halak..), tojás, sovány sajtok (mozzarella, light sajtok: tolnai, köményes, óvári), baromfi virsli (min. 80% hústartalommal), félzsíros vagy sovány túró, cottage cheese, esetleg szendvicskrém hüvelyesekből (bab-, borsó-, lencse- vagy csicseriborsókrém)

👉 teljes értékű szénhidrát források – kb. fele mennyiségben, mint reggelinél/ ebédnél (pl. barna rizs, köles, kuszkusz, bulgur; durum tészta, teljes kiőrlésű toast kenyér, Graham zsemle, korpás kifli,..)

👉 zöldségek vagy saláták emelt mennyiségben, melyek amellett hogy egészségesek, tele vannak rostokkal így magas telítőérték mellett alacsony kalóriatartalmúak

👉 egészséges zsírok: estére már csak kis mennyiségben javasolt használni őket magas energiatartalmuk miatt, pl. saláta locsolása olívaolajjal/ lenmagolajjal, kenyér kenése vékonyan vajjal/ omega 3-mal dúsított margarinnal, meleg vacsorához zsírszegény ételkészítési módok (főzés, párolás, sütőzacskó, jénai/római tál,..)

Ötletek:

🍴 Spenót főzelék főtt tojással

🍴 Sült virsli vajas Graham toast kenyérrel, uborkával

🍴 Körözöttes bakonyi barna kenyér, koktélparadicsommal

🍴 Mozzarellás kuszkusz saláta

🍴 Csőben sült brokkolis csirkemell, fél adag párolt rizzsel

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23512957/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448177/

 

A bejegyzés a „Ne csak a kilométer fogyjon!” felhívásunk támogatására készült, a SuperFood Team szakmai támogatásával.

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.