Hogyan lehet az egészséges étrend megfizethető?

Tervezz előre!
Ez egy unásig ismételt tanács, de sajnos enélkül nem működik. Ahogy az egyik korábbi cikkben is írtuk, érdemes hetente egyszer leülni és átgondolni, hogy mit fogunk a következő héten enni, majd ennek megfelelően bevásárolni. Ezzel elkerüljük az impulzusvásárlásokat, az éhségvásárlásokat, és azt, hogy sok-sok felesleges termék landoljon a kosarunkban. Az ötletelésbe, főzésbe nyugodtan vonjuk be a párunkat/ családtagjainkat, igenis közös feladat az egészségmegőrzés.

 

Törekedjünk az egyszerűségre!
A kiegyensúlyozott táplálkozás tökéletesen megvalósítható kimondhatatlan nevű, távol keleti élelmiszercsodák nélkül is. Nem azt mondjuk, hogy néha nem férhet bele egy-egy különlegesebb termék (pl. chia mag, quinoa, bok choi/bordáskel,..), de érdemes legnagyobb részben “hétköznapi” élelmiszerekre, például zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, tejtermékekre, gabonafélékre alapozni étrendünket,

 

Keresd a szezonálist!
Az éppen aktuálisan elérhető zöldségek egyrészt olcsóbbak világutazó társaiknál (jobb esetben), másrészt ízben is le szokták körözni őket. Ha azt látjuk, hogy valamelyik zöldség éppen nagyon kedvező áron van, akkor nyugodtan tervezzük rá/újra a menüt.

 

Spájzolj be!
Ehhez kapcsolódóan ha valamelyik zöldségnek, gyümölcsnek szezonja van vagy akciós, akkor több módon is tartósíthatjuk. Az autentikus verzió, ha mondjuk nyáron rászánunk egy-egy napot és befőttként vagy savanyúságként elrakjuk. De ha fagyasztónk űrtartalma engedi, akkor előkészítve (mosva, tisztítva, felaprítva) kis adagokban le is fagyaszthatjuk  Emellett a konzervek, szárazhüvelyesek, egyéb szárazáruk (pl. rizs, köles, tészták,..) jól zárható tárolókban hosszú-hosszú ideig elállnak.

 

Vezess be húsmentes napot!
Több pozitívuma is van annak, ha heti 1-2 napot húsmentesre tervezel. A növényi fehérjeforrások egyrészt olcsóbbak, másrészt az étrended is változatosabbá teszik amellett, hogy a rostbeviteledet is növelik. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől zöld utat kap a krumplis tészta és társai, inkább olyan teljes értékű ételeket kell elképzelni, mint egy gombás csicseriborsó pörkölt főtt rizzsel, vagy egy sült répás lencsés egytál tükörtojással.

 

Táplálkozz rostdúsan!
Ha már a rostoknál tartunk, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy nem csak egészségünk szempontjából válhatnak hasznunkra. Egy másik megközelítés, hogy a rostok például lassítják a tápanyagok felszívódását, növelik az étel áthaladását az emésztőrendszeren, így növelve a teltségérzetet. Ezzel a diétánkat, az egészségünket és a pénztárcánkat is támogatják. De miben van sok rost? A fent említett zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes értékű szénhidrátokban (teljes kiőrlésű péktermékek, gyökérzöldségek, gabonafélék). Nem győzzük viszont eléggé hangsúlyozni, hogy az emelt rostbevitel mellé emelt folyadékbevitelnek is  társulni kell, különben “szorult helyzetbe” kerülhetünk!

Végezetül… 

…egy olyan világban, ahol olcsóbban vehetünk egy sajtburgert, mint egy csirkés zöldséges wrapet, joggal háborodunk fel, hogy ez így nem éri meg. Ilyenkor azért érdemes belegondolni abba, hogy hosszú távon mennyit ér az a pénz, amit az ilyen kis döntéseken „megspórolhatunk”.

 

Egészségünk megőrzése mindig a legjobb befektetés.. azt megőrizni mindig sokkal könnyebb és olcsóbb, mint visszaszerezni!

Cikkünk a „Ne csak a kilométer fogyjon!” felhívásunk támogatására készült, a SuperFood Team szakmai támogatásával.

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.