Hogyan vészeljük át az ünnepeket plusz kilók nélkül?

Az ünnepi időszak kifejezetten sok buktatót rejt a felkészületlen életmódváltóknak. Ebben az időszakban a sok kísértés mellett nem a fogyáson kell legyen a hangsúly, hanem azon, hogy megtartsuk az eddig elért eredményeket. Ilyenkor a fáradságos munkával felépített szokások könnyen felborulnak és észrevétlenül be tud szippantani minket  a töltött káposzta, sütemények és bejglik örvénye. Tegyünk róla, hogy idén ez máshogy legyen! 

 

Az alábbi tippekkel minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy frissen felszedett kilókat kelljen az új évbe cipelni:

 

  1. Tartsd meg a napi rutint!

Mind tudjuk, milyen amikor az ünnepek alatt teljesen felborul az ember napirendje: egymást érik a lakomázások, a köztük lévő időt pedig hol egy sütemény, hol egy keksz, hol pedig pár szaloncukor társaságában ütjük el. Ennek elkerülésére érdemes fenntartani valamilyen étkezési ritmust: keljünk fel viszonylag időben, együnk egy tápláló reggelit, menjünk el egy rövid sétára, emellett a nap többi részébe is próbáljunk meg egy kis tudatosságot csempészni. Az étkezések az asztalnál történjenek és legyenek jól elhatárolhatóak egymástól. A TV-zés vagy más tevékenység mellett történő evés egyenes út a túlevéshez.

 

  1. Tervezzünk (jól) menüt!

Ha mi készítjük az ételeket, akkor nagyban rajtunk múlik, hogy milyen lesz a fogások energia- és tápanyagtartalma. Nem kell teljesen lemondani kedvenc ételeinkről, elég ha egy-egy hozzávalót vagy köretet kicserélünk egészségesebb alternatívára és máris több száz kalóriát spóroltunk (emlékezz a food swap-es posztra!). A töltött káposzta például ugyanolyan finom lesz barna rizzsel és sovány tejföllel, rántott hal helyett kipróbálhatunk például egy mandulás fűszeres tepsis halfilét. A hagyományos burgonyaköretek mellett szerepelhetnek zöldségesebb köretek is, mint például gombás rizottó, zöldségfelfújt, csőben sült brokkoli vagy párolt lilakáposzta. De nyugodtan vonjuk be a család többi tagját is, együtt könnyebb új ötletekkel előrukkolni.

 

  1. (L)Együnk tudatosan!

Étkezzünk lassabban és rágjuk meg jól a falatokat – Halljuk sokszor ezt a tanácsot, mégsem mindig fogadjuk meg. Pedig így nemcsak a gyomor emésztőfunkcióit támogatjuk, de időt is hagyunk a szervezetünknek, hogy jelet küldjön az agyunknak, amikor jól laktunk. Emellett ha tehetjük, együnk húsos-zöldséges leveseket, ezek kevesebb kalóriát tartalmaznak, tele vannak tápanyagokkal és eltelítik a gyomrot a főétkezés előtt.

 

  1. Óvatosan az alkohollal!

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az alkoholos italok sok kalóriát tartalmaznak, így érdemes megválogatni miből és mennyit fogyasztunk. Az édes likőrök, pezsgők, borok és röviditalok helyett inkább válasszunk száraz pezsgőket vagy borokat, ez utóbbiakat akár fröccsként fogyasztva.

 

  1. Játsszunk az arányokkal!

Húsokból, halakból szedhetünk bátrabban, mert ezek az ételek növelik az étkezés fehérjetartalmát és így jobban eltelítenek. A saláták és zöldségek is bőven szerepelhetnek a tányéron, a gabonaköretek, burgonya köretek és tészták pedig moderált mennyiségben. Az OKOSTÁNYÉR ajánlására itt is bátran támaszkodhatunk az arányok megtalálásánál.

 

      6. Maradjunk mozgásban!

A többlet kalóriákat az aktivitás fokozásával is tudjuk ellensúlyozni. Szakítsuk meg a kanapén kuckózást egy sétával, csodáljuk meg az ünnepi díszkivilágításokat, vagy kiránduljunk egyet a családdal. A nagyobb lakomák után is érdemes járni egyet, jót fog tenni mind a közérzetünknek, mind az alvásunk minőségének.

 

Az életmódtippjeink a „Ne csak a kilométer fogyjon!” felhívásunk támogatására készült, a SuperFood Team szakmai támogatásával.

Források:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/okostanyer.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107521/

https://edusport.hu/blog/edusport-blog-1/dieta-vagy-zabalas-az-unnepek-alatt-1

https://www.cukorbetegkozpont.hu/dietetikai-kisokos/a-dietetikus-tanacsa-az-unnepek-alatti-dieta-betartasahoz

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.