Idei teljesítményünk egy kicsit másképp

Összegyűjtöttünk néhány különleges adatot 2023. évi működésünkből!

 Ezúttal cégünk logójában is megtalálható darumadarat hoztuk példaként, hogy szemléletesebben be tudjuk mutatni a magunk mögött hagyott esztendő számait…

 Hány tonna rakományt mozgattak meg 2023-ban kamionjaink? Közel 100 000 tonnát! 

Hogy érzékeltessük ezt a hatalmas tömeget, vegyünk egy átlagos darumadarat, amelynek közel öt kilogramm a tömege. Darunyi egységben tehát 20 000 000 madarat tudtunk volna elszállítani ebben az évben, ha nemcsak ponyvánkon kívül, hanem belül is ezt a különleges szárnyast fuvaroztuk volna.

Mennyit futottak idén gépjárműveink? 7 981 080 kilométert!

Az elmúlt években nagyjából hasonló távot tettek meg szerelvényeink. Idén ez hozzávetőlegesen 1500 darumadár Afrikai útját jelentette volna. Természetesen, ha az utat oda-vissza értjük, akkor ez a szám 750 egyed telelésének távját jelentené. A daruk egyébként nagyon kitartóan repülnek és akár 2000 kilométert is képesek megtenni megállás nélkül, bár a napi 10-100 kilométeres rövidebb utak inkább jellemzőek. Repülés közben 45-65 kilométer per órás átlagsebességet érnek el.

Mennyit tankoltunk ebben az évben? 1 959 703 liter üzemanyagot!

Közel kétmillió liter gázolajat fogyasztottak gépjárműveink, ami hatalmas mennyiség. Ahogy tavaly is utaltunk rá, ezzel a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban található legnagyobb európai édesvízi akváriumot 2,5-szer megtöltöttük volna!… De próbáljuk meg ezt a mennyiséget valahogy a darumadarakhoz viszonyítani!

Biztos, hogy kétmillió liternél nagyobb mennyiségű vízre, mint természetes élőközegre van szüksége – egyedül a hazánkban megtalálható darvaknak is. Arról kevésbé van információnk, hogy mennyi vizet isznak a szürke nagytestű repülőmadarak, inkább az ismert tény, hogy a darvak szívesebben alszanak térdig érő vízben, ahol biztonságban érzik magukat, és ahol hallják, ha közeledik a természetes ellenség.

Ha valami igazán különleges élményre vágyunk a darvakkal kapcsolatban, a Berlintől közel 60 kilométerre fekvő Linumba kell ellátogatnunk, ahol rekord mennyiségű daru látható természetes közegükben, az ottani tó partján. Az őszi hónapokban a kis falu több százezer darunak ad otthont, amelyek itt találkoznak, mielőtt tovább repülnek dél felé. A tavak többnyire térdig érő vizükkel biztonságos alvóhelyeket, továbbá „terített asztalt” biztosítanak a madaraknak. Linum a gólyák és darvak számára mára Európa legnagyobb szárazföldi pihenőhelye. 2006-ban egy nap alatt rekord mennyiségű, 72 ezer darut és 60 ezer libát számoltak meg október közepén.

Hány éve dolgoznak velünk munkatársaink? Átlagosan 8,07 éve!

A tavalyi értéket sikerült tovább növelnünk, sofőrjeink átlagosan 8 éve dolgoznak nálunk, ami még daru madárnyi életkorban is jelentős. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink hűségesek hozzánk, ahogy a darumadár is a hűséget szimbolizálja. Apropó életkor, az ornitológusok a gyűrűzés segítségével pontos statisztikát vezetnek a darvak életkoráról: a legidősebb gyűrűs madár 27 éves, átlagos életkoruk 20 évre tehető.

 

Utolsó adatunkhoz aztán igazán nehéz lenne darumadár statisztikát párhuzamba hozni, mindenesetre, érdekes megjegyeznünk 2023-as működésünkről, hogy mindösszesen 91 gumiabroncs fogyott idén nálunk, amely szám jóval kevesebb az előző évinél. Ez a kevesebb defektnek, az optimálisabb jármű használatnak tudható be.

Reméljük, a száraz számadatokat némi tartalommal töltöttük meg, sikerült érdekes információval szolgálni e palaszürke állatról, cégünk kecses jelképéről.

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.