In memoriam Palotás György (1955-2023)

„Mire újra megvirrad, mire rám talál a nap, messze járok már hívnak az országutak!” /Ossian/

 Őszinte ember volt, ami a szívén, a száján. Imádta a munkáját, azt leszámítva a családja volt neki az első. Gondoskodó volt, meleg szívű. Mi nagyon közel álltunk egymáshoz, sokszor mondta nekem, hogy én vagyok a jobb keze.” – így emlékezett édesapjára Palotás Noémi, tavaly év végén elhunyt sofőr kollégánkra, Palotás Györgyre.

Amióta az eszemet tudom, apukám kamionozott. Gyerekkoromban volt, hogy az egész nyarat együtt töltöttük. Szép emlékeim vannak a közös főzésekről. Szerette a házias ételeket és jól is készítette el azokat. Sokat jártunk Németországba és Olaszországba: Verona, Padova, Vicenza környékére. De együtt eljutottunk Svájcba, Franciaországba és Angliába is” – sorolja tovább emlékeit Noémi, György, vagy ahogy nálunk sokan hívták, Gyuri bácsi lánya.

Apa és leánya nemcsak a gyerekkori nyarakat osztották meg egymással, hanem azonos volt érdeklődésük is. Együtt jártak rock koncertekre, amikor édesapja itthon volt. Mindkettőjüknek az Ossian volt a nagy kedvence. Györgyöt a motorok is nagyon érdekelték, egy Honda Gold Wing volt a nagy álma.

Noémiék családjában nem édesapja volt az egyedüli sofőr, György nevelt fia is ezt a szakmát űzi. Lánya volt párjával sokáig négykézben is dolgozott cégünknél. Tervben volt az is, hogy Noémi is megszerezze a jogosítványt, de aztán az élete másképp alakult.

A letenyei születésű György több mint 13 éve dolgozott cégünknél, megbízható, munkáját mindig 100 százalékban elvégző, lelkiismeretes munkatársunk volt.

Gyuri bácsi egy régi vágású ízig-vérig sofőr volt. Nem rettent vissza attól sem, ha meg kellett szerelni valamit vagy kereket kellett cserélni. Inkább az volt a problémája, ha ezt nem tehette meg és várnia kellett az asszisztenciára” – eleveníti fel emlékeit Kovács Gábor, enesei telephelyünk vezetője. Gábor derűsen idézte vissza Gyuri bácsi ízes fordulatait, miután egyszer hazatérvén a maga módján szentségelve kommentálta, hogy jónéhány órát kellett Spanyolországban a mentésre várnia.

Egyszer hívást kaptam az egyik sofőr párosunktól, hogy az autó recseg-ropog, nem lehet vele tovább menni, használhatatlan. Gyuri bácsi épp a környéken volt, így megkértem, menjen oda hozzájuk, és nézze meg, mi lehet a gond. Kiderült, hogy a nyereg nem volt megzsírozva, az adta ki a furcsa hangot, hogy a két fémfelület közvetlenül egymáson forgott. Gyuri bácsi ekkor szó nélkül elővette kamionjából disznózsírját, bekente az érintett felületet, ezzel röviden meg is oldotta a problémát. Azt, hogy utána milyen cifra szavakkal illette a szituációt – őt jól ismervén – még ma is megmosolyogtat.” – mesélt el Gábor egy másik Gyuri bácsi természetét, hozzáállását hűen bemutató történetét.

Nálunk mindenki nagyon szerette őt, elismerték a munkáját. Tudtam, hogy ha ő hív, akkor biztos baj van, nem is sokszor jelzett nálam problémát. Nála soha nem fordulhatott elő, hogy nem járta körbe az autót, nem ellenőrizte volna mindenhol, nem fújta volna fel a kereket. Az utóbbi években egyedül dolgozott, de amikor hazajött, lánya mindig eljött érte. Hozta-vitte, nagyon ragaszkodott hozzá, látszott rajta, hogy az apukája a mindene.”

Búcsúzzunk szeretett régi kollégánktól, kedvenc együttese az Ossian néhány sorával:

„Zeng és zúg, ha felsír egy új élet,
Veled sír, ha távozik egy lélek.
Zeng és zúg, ha örömtüzek égnek,
Veled sír, ha elmúlnak az évek.”

Harangok

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.