A J.S. Logistics segít a dolgozó anyáknak

Bár a fuvarozásról alapvetően nem a női alkalmazottak jutnak a legtöbb ember eszébe, érdemes kiemelni, hogy a közel 100 kollégát foglalkoztató J.S. Logistics Kft.-nél jelenleg a vezetői pozíciókat hölgyeket találunk: a cég ügyvezető igazgatója, Bujtás-Kiss Emese, a cégvezető Szabó Melinda. A sor itt nem fejeződik be, több irodai állásban, sőt, még sofőrként is dolgoznak a cégünknél hölgyek, asszonyok. Jelenleg öt részmunkaidős kolleganő látja el feladatait a J.S.-nél. Ez a tény azért is nagyon fontos, mert a fuvarozásban is nagy a szakképzett munkaerő hiánya, a másik oldalon viszont részmunkaidős állások szinte alig akadnak dolgozni akaró édesanyák számára.

Bujtás-Kiss Emese nemrég adott interjút a kifejezetten anyukáknak szóló részmunkaidős állásokat kínáló közösség, a Mommy Works Hungary részére, ahol a részmunkaidős pozíciókról, képzett, dolgozni akaró hölgyekről beszélgettek – kiemelve a J.S. Logistics korábbi tapasztalatait a női platformmal.

Bujtás-Kiss Emese elmondta, hogy a cégünknél két olyan részmunkaidős édesanya dolgozik , akiket a közösségben publikált álláshirdetés segítségével találtak meg. Az ügyvezető igazgató megerősítette, hogy itthon valójában nincs ennek a foglalkoztatási formának kultúrája. Mivel ő Németországban kezdett el dolgozni, így alapvetően magáénak érzi az ott bevált munkaformát és – mint minden új ötletet – a Mommy Works kezdeményezéssel történő együttműködés gondolatát is a kezdetektől fogva támogatta. Mindkét beosztásra tökéletes munkaerőt talált a cég, a felvett hölgyek értékesek, mind képzettségben, tapasztalatban, mind nyelvtudásban, helyüket megállták, elégedett velük.

Kitérve a hétköznapokra és a lehetséges nehézségekre – amelyek a részmunkaidős foglalkoztatást érintik – az anyákkal való együttműködés kapcsán: a cégen belüli rugalmasság kulcskérdés. Cégünknél a munkaidő kezdete és vége nincs kőbe vésve – természetesen racionális keretek között. Az is nyilvánvaló tény, hogy bizonyos időszakokban az anyák többet vannak otthon a kisebbek betegségei miatt. Emese kiemelte, hogy a fentebb említett rugalmassággal ezeket az akadályokat át lehet hidalni: ha egy gyerek annyira nem beteg, attól még az anyukája dolgozni tud, az otthoni munkavégzéslehetősége is adott. A legfontosabb, egy egészséges egyensúly, amellyel a többi dolgozót nem terhelik túl. A másik oldalon: hála és szorgalom – ami az így alkalmazott kolleginákat áthatja ebben a támogatói légkörben.

Bujtás-Kiss Emese bízik abban, hogy mind a részmunkaidő mind a dolgozók anyák foglalkoztatása a hétköznapok része lesz a munkáltatók többsége számára is a jövőben.

A J.S. Logistics Kft.-nél jelenleg hat órában részmunkaidős anyukaként dolgozik Szentpály-Balázs Anita vezetői asszisztensi munkakörben. Második kislányával várandós, így hamarosan szülési szabadságra megy.

Hogyan tudnád összefoglalni az előnyeit a részmunkaidős munkavállalásnak?

Rugalmas hat órában dolgozom, ami számomra a tökéletes megoldás. A férjem reggeltől késő estig dolgozik, így elsős nagylányom „logisztikája” teljesen rám marad, én hozom-viszem és járok vele különórákra, tanulok iskola után. Ehhez jön hozzá minden otthoni háziasszonyi teendő. A legnagyobb előny számomra az, hogy én osztom be az időmet. Ha a heti terv úgy adja ki, van, hogy többet vagyok bent, de pénteken előbb végzek, illetve tudok a lányom külön programjaihoz alkalmazkodni – a lényeg, hogy a munka legyen meg és a heti 30 óra teljesüljön. Nagy öröm számomra, hogy ebben a cég partner. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy a home office és rugalmas munkakör pozícióspecifikus is. Gondoljunk csak bele, otthonról vendégek fogadását első hallásra nem lehet elintézni, de jó munkahelyi kapcsolatokkal még ezeket a feladatokat is le tudom koordinálni egy-egy segítő kolleganőmmel együttműködve. Ami az én munkám egy részét képzi – például a belső kommunikáció, csapatépítés, közösségi élet szervezése – azt akár itthonról is el tudom végezni.

Hogy oldjátok meg a cégen belüli helyettesítést?

Nekem van segítségem a családon belül, édesanyámra tudok számítani. Ugyanakkor a cég ügyvezetője, Emese mindig is támogatott, azonnal elfogadta azt is, hogy lázas beteg mellett az édesanyának van a helye, így ha a kicsi beteg lett, evidencia volt, hogy otthon maradtam. Szerintem nagy előny, hogy az irodán belül hasonló életkorúak vagyunk, közel hasonló életkorú gyerekekkel, azaz adottságokkal és kihívásokkal – manapság komoly érték egy ilyen közösség, amelynek büszke tagja vagyok.

Neked mi a későbbi terved, mikor állsz vissza dolgozni?

Teljes mértékben itt képzelem el a jövőmet. Most úgy látom, hogy két év után szeretnék újra bekapcsolódni – talán már korábban is. Azt is figyelembe veszem egyúttal, hogy cégünk az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött, így megkockáztatom, hogy újra részmunkaidőben, rugalmas beosztással, akár már egy év után visszatérhetek.

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.