Hét érdekesség a darumadárról

A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara. Magyarország területét az ősi időktől a múlt század elejéig két daru fajta, a szürke és a pártás daru lakta. Napjaink magyarságszimbólumai közül a daru azonban teljesen kikopott. Ahogy a korábban magyarosnak tekintett ruházathoz jellegzetes tolldíszt adó daru és kócsag sem idéznek fel nemzeti asszociációkat, az emberek már alig emlegetik ősi madarainkat.

Hiszen ma már nem úgy van, mint régen, amikor folyton láthatók vol­tak a V betű alakjában repülő darvak. A régi udvarházaink és váraink szokásai is feledésbe merültek, ugyanakkor számos módon tovább él a daru öröksége, többek között a J.S. Logistics Kft. teherautóin is.

 Íme a 7 (+1) érdekesség a darumadár hazai vonatkozásairól:

1) Daru a koronázási paláston

A Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető koronázási palást szegélyén pártás daruk vannak egy központi ötosztatú tulipán két oldalán, a korongok közti mezőben. Az egykori miseruha szegélyén található ábrázolás szerint a viselőjét védte, óvta az éber darumadár.

2) Daru az irodalmi műveinkben – Több írónkat, költőnket, többek között Gárdonyi Gézát is megihlették a darvak. A Mai csodák című művében egyenesen azt írja, hogy a darvak nem is érzik jól magukat Afrikában, ott csak „gubbaszkodnak, szomorkodnak szegények”. Az író szerint a madarak még ki is beszélnek minket!

…. „Várják a tavaszt. Akkor megint csoportokba szegődnek, ahogy elmentek. Mindenik egyenesen a maga falujába, fészkébe száll. Ahogy a madár az emlékezetében tartja a maga faluját, éppen úgy ismeri az embereket is. Lehet, hogy ott Afrikában beszélgetnek is egymás között rólunk.

3) Régen a darut meg is szelídítettek! Évszázadokkal ezelőtt jóravaló úri házaknál háziállat volt a daru! Azokból a madarakból még a császárnak is kellett! II. József császár udvara azzal a kéréssel fordult a sárréti városokhoz, hogy a császári állatkert számára küldjenek „mindenféle nagyságú és különb-különbféle színű vadkacsákat, buvárokat, fejérgólyákat, darvakat, túzokokat, vadludakat, lilliket, mindenféle gémeket, gödényeket, kárókatonákat, szajkókat és más egyéb különös szárnyasokat”. Azokban az időkben egy valamirevaló legény darutoll nélkül a lábát sem tette ki a kapun. A sárréti vásárokon a darvásztól lehetett venni darutollat egy-két köböl búza (12–42 liter közötti mennyiség) áráért, de a legények azt sem tudták melyiket válasszák, mert egyik szebb volt, mint a másik. Mégis inkább a ringósabb, fehér, göndör, bal oldalas volt a darutollak netovábbja. Azonban a cseléd embernek darutoll nem dukált, nekik be kellett érnie a kakastollal.

4) Daru, mint címerállat
– Makó város címerén a mai napig látható a darumadár egy ezüst holló és egy zöld kígyó társaságában. A kígyó bajelhárító jelkép-motívum, a pogányság feletti győzelem szimbóluma. A holló a hírvivést jelenti, a darumadár Makó város környékének egykori vízivilágára utaló gyékényszál mellett az éberséget fejezi ki.

5) Daru a templom homlokzatán.
A zirci apátság templomhomlokzatán a daru a hűség madarát jelenti. Itt az égivándort kővel a „kezében” ábrázolták, hogyha véletlen elalszik, a zajra felriadjon. Kitartó ragaszkodása és védelmező tulajdonsága miatt a daru gyakran megjelenik felszentelt épületeken.

6) Az egyik legismertebb magyar porcelánon is… A Herendi Porcelánmanufaktúra egyik legismertebb mintája a Rothschild-minta, amely nevét a legendás gazdagságú bankárcsaládról kapta. Az aranyszegélyes porcelánokon tizenkét féle színes tollazatú madárpár – többek között daru – látható, amelyek faágon üldögélnek. A fa ágaira apró szemű, csillogó aranylánc tekeredik, körülöttük elszórtan, finom pasztellszínekkel megfestve lepkék és bogarak röpködnek (lásd fenti képen). Egy anekdota szerint Rothschild bárónő egy nap elvesztette értékes nyakláncát, amelyet aztán kertjében talált meg, énekesmadarak között, egy ágra vetve. Fischer Mór (fazekasmester, porcelánfestő, a herendi porcelángyártás felvirágoztatója) fülébe is eljutott a történet, aki a jelenet emlékére tervezte a dekoratív mintát.

7) Településneveinkben
máig él a daru: Darvas, Darufalva (Draßburg), Daruvár, Daruszentmiklós.

+1 (bár ez nem magyar vonatkozású) – Csillagképet is neveztek el a daruról: alább látható a Daru csillagkép.

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.