Ésszel, szívvel, empátiával

Szabó Melindával, a J.S. Logistics Kft. cégvezetőjével beszélgettünk munkájáról, szabadidejéről és jövőbeli terveiről.

A kezdetek óta a J.S. Logistics Kft.-nél dolgozol, hogy élted meg ezt a közel 17 évet, mi vezetett a cég sikeres felépítéséhez, mennyire érzed a sajátodnak?

2006 szeptemberében kezdtem el dolgozni fuvarszervezőként a cégnél. Én választottam ki az első hat sofőrünket és intéztem az új kamionok forgalomba-helyezését. Akkoriban az anyavállalatunkkal, a J.S. Logistik GmbH-val nagyon szoros együttműködésben voltunk operatív szinten, sok támogatást kaptam az ottani kollégáktól. Elhivatottan, keményen dolgoztunk együtt, aminek hatására folyamatos volt a fejlődés. Egyre több megbízást szereztünk, egyre több sofőrünk és kamionunk lett. Egyértelművé vált, hogy ez a feladat már túlmutat a fuvarszervezői pozíción, a céget tovább kell építeni. Ennek következtében 2008-ban a J.S. Logistics Kft. cégvezetője lettem. Motivált a cég nulláról való felépítése, nagy fantáziát és jövőt láttam benne. Szeretek alkotni, látni az önállóan és csapatban egyaránt elért áldozatos munka eredményét. Számomra az ilyen úton elért sikernek van értéke. Látom a célt, amit el szeretnék érni, és teljes erőbedobással, kitartással azon dolgozom, hogy elérjem azt. Maximalista vagyok, ezért csak teljes odaadással tudom a feladataimat végrehajtani, nem tudok valamit félig elvégezni. A céget teljes mértékben a magaménak érzem, szívem – lelkem, az életem van benne. Nem is tudom elképzelni, hogy a J.S. Logistics Kft.-t enélkül fel lehetett volna építeni.  Természetesen, ezen eredmény elérése közös érdem Jerome Schüsslerrel és Bujtás-Kiss Emesével, illetve elengedhetetlen volt hozzá és mai napig az, a kollégák, főleg a törzsgárda elkötelezettsége, támogatása, és a kollégáinkba, vevőinkbe fektetett kölcsönös bizalmunk. Nélkülük nem sikerült volna, együtt vagyunk erősek és fejlődőképesek.

Sosem fordult meg a fejedben, hogy munkahelyet váltasz? Mi az, amivel vezetőként nem tudsz azonosulni?

Nem tagadom, hogy voltak nagyon nehéz időszakok az elmúlt közel 17 évben, de szerencsére nem adódott olyan horderejű probléma, ami munkahelyváltásra ösztönzött volna.  Amivel sem vezetőként, sem magánemberként nem tudok együtt élni, az a korlátok közé szorítás, illetve az én értékrendemmel össze nem egyeztethető viselkedés.

Férfias szakmában dolgozol, mit gondolsz, van-e jelentősége annak, hogy egy vezetői pozíciót nő tölt be? Csinálsz-e másképp bármit is te például?

Úgy gondolom, egy férfi és egy női vezető ugyanolyan eredményt képes elérni, csak más eszközökkel irányítanak, más perspektívából nézve viszik előre a céget. Az egyik nagy előnyünk női vezetőként munkánk során, – ami a privát életünkben is – hogy egyszerre többfelé tudunk koncentrálni. Más formában látjuk az összefüggéseket, ezáltal problémákat is más módon oldunk meg. Mi, nők talán emocionálisabbak vagyunk és fejlettebb az empátiánk, ami nagyon fontos munkahelyi/munkatársi kapcsolatok, illetve partneri kapcsolatok ápolása során. Jobbak a receptoraink, ráérzünk dolgokra, érzékenyebbek vagyunk mások problémáira.

Meglátásom szerint, egy vezető – nemtől függetlenül – úgy tud egy céget sikeresen vezetni, fejleszteni, bővíteni, ha a vezetői és szakmai kompetenciáinak, emberi értékrendjének és példamutatásának köszönhetően ki tud építeni maga köré egy bázist: egy lojális, támogató, kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülő csapatot. A vezetők adják egy cég „lelkét” és alakítják ki a csapattal az „egyéniségét”.  Fontosnak tartom, hogy egy vezető a sikerek és kudarcok, jó és rossz döntések ellenére is, mindig, minden körülmény között, hű maradjon önmagához, az értékeihez, és az általa felépített, képviselt cég „lelkéhez”.

Milyen visszajelzéseket kapsz a partnerektől a cég operatív tevékenységét illetően?

A szolgáltatási színvonalunkra vonatkozóan partnereinktől folyamatos visszajelzéseket kapunk (eltérő időintervallumokban) a flottánk műszaki állapotáról, a szolgáltatásunk elvégzésére vállalt határidők betartásáról, a kapcsolatápolás, és információáramlás minőségéről. Ami szinte mindenkor kimagasló eredményt ér el, az a vevőorientált gondolkodásmódunk és hozzáállásunk. Jólesik a pozitív visszacsatolás ügyfeleinktől, amikor az elért teljesítményeinket értékelik. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy ha bármelyik vevőnktől alacsonyabb értékelést kapunk, akkor annak okát kielemezzük és stratégiát dolgozzunk ki, hogyan tudunk rövid időn belül javulást elérni.

A legnagyobb partnereinkkel 5-10 évre tekint vissza a közös múltunk, ami azt gondolom önmagában is egy elismerés és bizonyítja, hogy az általunk nyújtott szolgáltatás partnereink részére, hosszú távú közös munkát eredményez.

A munkádat tekintve mire vagy a legbüszkébb?

Büszke vagyok arra, hogy közel 17 éve egyik alappillére vagyok a cégnek. A legbüszkébb a megérzéseimre, problémamegoldó képességemre, empátiámra és kollegiális hozzáállásomra vagyok, amelyeket adaptálva munkámba mindig tudok kamatoztatni és előrehaladást elérni.

Operatív szinten, a legbüszkébb az Audival való 15 éves közös munkánkra, valamint a Lamborghini, mint ügyfél megszerzésére vagyok.

Folyamatban van a cégnél az ADR bevezetése. Ezt milyen céllal indítottátok el?

Kulcsfontosságúnak tartom a folyamatos fejlődést és mivel nagy esélye van annak, hogy Magyarország akkumulátor nagyhatalommá válik, szeretnénk erre időben és megfelelően felkészülni, hogy az ezen a területen tevékenykedő új vevőinket is ki tudjuk majd szolgálni. Ezért is kezdtük el a gépjárműparkunk ADR-re való felkészítését. Kidolgozás alatt van sofőrjeink közreműködésével egy ösztönző, motivációs rendszer kiépítése is. Szeretnénk még versenyképesebbé válni, hogy ebben a piaci szegmensben is tudjuk támogatni a leendő partnereinket.

Mit lehet tudni a családodról?

20 éve párkapcsolatban élek, ami stabil hátországot jelentett a cég felépítése alatt is. Van egy kisfiunk, aki 11 éves. Számomra olyan létfontosságú ő, mint levegőt venni. Nagyon családcentrikus vagyok. Szoros kapcsolatot ápolok a szüleimmel. Hálás vagyok nekik azért, hogy mindig biztos családi hátteret teremtettek, mindent megadtak a nővéremnek és nekem, mindenben számíthattam rájuk. Az ő nevelésük, példamutatásuk, munkához való hozzáállásuk által olyan stabil emberi értékrendem és kitartásom lett, ami hozzá segített ahhoz, hogy már a 20-as éveimben vezetővé válhattam és sikereket érhettem el.

Az anyai, vezetői és női szerepek összeegyeztetése nagyon nehéz feladat, gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki kimondja, ez valóban embert próbáló. Szerencsések vagyunk a párommal, hogy a szüleimre és az ő szüleire mindenkor és mindenben számíthatunk.  Nagyon sok támogatást kapunk tőlük.

Munkád a közlekedésről szól. Szabadidődben szeretsz utazni? Van-e esetleg kedvenc úticélod?

Szeretek utazni, főleg Olaszországba. Legtöbbször Észak-Olaszországba járunk, Toszkána a favorit, de már tervezzük, hogy Dél-Olaszországba is visszatérünk. A tengerpart mellett imádjuk a helyiek mentalitását, az olasz nyelvet, az olasz konyhát és a kultúrát. Az angol és német nyelvtudásom mellett olaszul is megtanultam, amit mind a partnerekkel történő kapcsolattartásban mind nyaraláskor kamatoztathatok.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Hobbim a sminkelés és az éneklés. Klasszikus hangképzést tanultam sokáig, de ha az éneklésről van szó, inkább a popzene és a blues irányába vagyok nyitott. Apukámtól jön a zene szeretete és sokrétű ismerete, sokat tanultam tőle a különböző korok előadóit illetően.

Sminkelni a Prokop Kata Sminkakadémián tanultam, már csak pár vizsgám hiányzik, amit tervezek a közeljövőben befejezni. Szívesen sminkelek alkalomadtán sminkversenyeken, modell versenyeken.

Az utóbbi időben a kreatív hobby is beköszöntött az életembe, nagy lelkesedéssel készítek díszeket különböző ünnepekre.

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.