Rend a lelke

A tisztaság, higiénia, valamint a fülke tisztán tartása szorosan hozzátartozik a gépjármű állapotához. Rendszeres takarítás, a külső mosatás minden esetben szükséges a teherautó kiváló minőségéhez megtartásához.

Kovács Gábort, a gépjárműparkot kezelő kollégánkat kérdeztük meg, hogyan működik a fülke belső takarítása nálunk a gyakorlatban, milyen intézkedések szükségesek a flotta tisztán tartásához.

Klímatisztítót és textil fertőtlenítőt is rendszeresen használunk járműveinkben, ritkábban, de a függönyöket is mossuk. A higiéniás jellegű karbantartás mértéke azonban elsősorban a gépjárművek használóitól függ. Van olyan kolléga, akinek az autója 3-4 év használat után is olyan, mint az új. Ugyanakkor még két dohányzó sofőr között is nagy a különbség. Van olyan munkatársunk, akiről nem is tudtam, hogy cigarettázik, mivel az általa használt jármű esetébenez egyáltalán nem látszott meg. De megvan a másik véglet is, előfordul az, hogy kiégetik az ülést, sőt, egyszer még az ágynemű is kigyulladt egy szél által visszafújt szikra miatt.”

A jó példa bemutatásához megkérdeztünk egy gépjárművezető kollégát is, mivel az ő takarítási, tisztántartási szokásai figyelemre méltók, éppen ezért osztjuk meg az általa alkalmazott rutint, amivel gépjárműve mindig kifogástalan állapotú. A neve elhallgatását kérő kolléga így foglalta össze módszerét:

Nagyon egyszerűen működik nálam ez a gyakorlatban. Rendszeresen ki kell takarítani, aztán a rendet meg is kell tartani. Én soha nem szállok be a fülkébe koszos vagy zsíros kézzel. Van egy kézmosásra rendszeresített kis vizes kannám, így mindig meg tudom mosni a kezem. Elképzelhetetlen számomra az is, hogy beszállás előtt a cipőt ne vegyem le.

Gyakorlati tippjeit pedig így foglalta össze:

Ebben sincs semmi titok, amit nagyon szeretek, az a mosogatószer. Bár az ablakot belülről nem fogdosom, a klíma csak ráfúj egy réteget az üvegre, így mosogatószerrel mosom azt is. Ezzel mindig tiszta lesz, a mosogató nem hagy foltot. Mindazonáltal, az egyszerű tiszta víz és vileda csodákat tud tenni, csak rendszeresen használni kell.

Kollégánk elmondta, hogy ő akkor érzi komfortosan magát az autóban, ha rend és tisztaság van. Éppen ezért kényes arra, hogy rajta kívül ki használja még az autót. Ugyanakkor a közös használattal kapcsolatban alapvetően jó tapasztalatai vannak, a munkatársai korrektek, tiszteletben tartják pedáns szokásait, nem szokta koszosan viszontlátni a gépjárművét.

Otthon is szeretem a rendet, engem így neveltek. Gyerekkoromban sokat segítettem édesanyámnak, megtanultam, mit hogyan kell csinálni. A párom is hasonlóan gondolkodik.”

Munkatársunk nemcsak a munkaeszközére, magára is igényes, elképzelhetetlennek tartja, hogy ne tisztán térjen nyugovóra.

Mindig úgy szervezem a pihenőket, hogy legyen lehetőségem tisztálkodásra. Ausztriában, az ASFiNAG parkolókban erre a kedvező lehetőség is adott, mivel mindössze egy euro a tusolás. Mindez Németországban egy kicsit drágább, ettől függetlenül nem hiszem, hogy aki akar, az ne tudna minden nap egy gyors fürdőt venni – 30 kilométerenként van tusolási lehetőség. Időben sem olyan nagy áldozat a napi higiénia, maximum 20 perccel nyúlik meg a munkaidő” – zárja gondolatait.

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.