Félúthoz érkezett féléves életmódváltó programunk

Miért lassul le a fogyás?

Miért nehéz az utolsó pár kilogrammtól megszabadulni?

Hogyan tartható fenn a motiváció?

Ezek a kérdések szinte az összes fogyókúrázó/ életmódváltó fejében megfordulnak. Sajnos gyakori jelenség diétázáskor, hogy a kezdeti sikerek után megáll a mérleg nyelve, hiába csinálunk mindent ugyanúgy…

…Ennek oka, hogy szervezetünk egy intelligens gépezet, a tartós csökkent energiabevitelhez az anyagcserénk lelassításával válaszol. Másrészről kutatások igazolják, hogy fogyókúrázó emberekben megemelkedik a ghrelin hormon szintje, ami az étvágyért felel, így nem csoda ha hosszú távon egyre nehezebb tartanunk a diétát.

Mit tehetünk?

Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a „Ne csak a kilométer fogyjon!” felhívásunkban részt vevő kollégáink részére, akik három hónapja, május közepén kezdtek bele életmódváltó programunkba (bővebben itt).

1. Legyél türelmes!

A fogyás nem egyenletes ütemben történik, a kezdeti sikerek után beálló stagnálás pár hétig teljesen normális, így nem szabad feladnunk. Tudatosítsuk magunkban, hogy miért kezdtünk bele, a kitűzött cél mellett pedig vegyük észre azt is, hogy eddig mennyit haladtunk. A diétázással kapcsolatos frusztráció oldásában segíthet, ha a kikapcsolódásra is fordítunk időt (pl. rövid séta, zenehallgatás, akár hétvégi kirándulás természetben), esetleg relaxációs technikák gyakorlása (pl. légzésfigyelés, meditáció).

2. Változtass edzéseden!

Testünk nem csak a csökkent kalóriabevitelhez, de a megszokott edzésingerhez is alkalmazkodik, így szükségessé válhat annak módosítása. Ez történhet úgy, hogy változtatunk edzésünk módján, idején vagy intenzitásán, esetleg másik, -számunkra élvezhető- mozgásformát választunk és ezeket váltogatjuk.

3. Tápláld bélflórád!

Napjainkban egyre több kutatás igazolja, hogy bélflóránk állapota hatással van többek között anyagcserénke, testsúlyunkra és étvágyunkra is. A számunkra kedvező bacikat pedig legjobban fermentált ételekkel és rostokkal tudjuk táplálni. Fogyasszunk például joghurtokat kisebb étkezésekre (pl. natúr élőflórás joghurt, fermentált növényi joghurt, kaukázusi kefír), fermentált zöldségeket pedig köretként (pl. kovászos uborka, fermentált cékla, savanyú káposzta.). A rost forrásokat, mint például a friss zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és gyümölcsöket pedig bármely étkezés részeként be tudjuk iktatni.

4. Vizsgáld meg szokásaidat!

Legyünk őszinték, eleget alszunk? Elég vizet iszunk egy nap? Biztos, hogy nem szerepelnek rejtett kalóriák étrendünkben? Habár elsőre nem tűnnek létfontosságúnak, mégis, ezek a tényezők mind-mind nagyban befolyásolják diétánk sikerességét. Manapság számtalan magyar nyelvű telefonos applikáció érhető el, amik emlékeztetnek minket a nap folyamán a vízivásra. Ha pedig már unjuk a vizet,  akkor fogyasszunk bátran zöld teákat,  ugyanis a bennük található katekin nevű vegyület támogatja a zsírvesztést. Amennyiben bizonytalanok vagyunk kalóriabevitelünkben, töltsünk le egy kalóriaszámláló applikációt (pl. Yazio, Kalóriabázis), amivel ellenőrizni tudjuk napi energiabevitelünket.

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576400/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28844808/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20156466/

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.