Szezonális gyümölcsajánló

Szezonális gyümölcsajánló

Körte

Szerencsére a nyári érést egy őszi körte szezon is követi, így a hidegebb hónapokban is frissen hozzá tudunk jutni. Kiváló rostforrás, így táplálja a bélbaktériumokat. Emellett vitaminokban gazdag (pl. folát, A-vitamin, B-vitamin), így támogatja a sejtműködést. Ásványi anyagok közül bővelkedik rézben és káliumban, így segíti az immunrendszerünk, izmaink és idegrendszerünk működését.

Azt tudtad, hogy a körte a héjában tartalmazza a legtöbb antioxidánst? Ha hámozás nélkül fogyasztod, akkor sokkal jobban érvényesülnek pozitív élettani hatásai. Akár krémlevesként, süteményekben, sonkás saláták részeként, de akár sültek mellé is szuper választás.

 

Szőlő

Változatos méretben és ízben elérhető, érdemes tehát minél több fajtát fogyasztani belőle. Amire viszont figyelni kell, hogy szénhidráttartalma kiemelkedő a gyümölcsök körében, így érdemes mértékkel – alkalmanként mondjuk egy kisebb fürtnyit – enni belőle. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag (pl. réz, K-vitamin, kálium), így szerepe van a csontok egészségében, véralvadásban és a vérnyomás csökkentésében. A vöröses és kékes színű fajták erőssége, hogy antioxidáns vegyületekben gazdagok, így még több jótékony egészségügyi hatásuk van.

Ha azt akarjuk, hogy hosszabb ideig eltelítsen, akkor ízlés szerint párosíthatjuk pár szem olajos maggal, vagy akár 1-2 szelet sajttal. Emellett saláták részeként, vagy egyéb gyümölcsökkel tepsis húsételként, esetleg körtés csirkés tésztasalátaként is lehet fogyasztani.

 

Birsalma

Közeli rokonságban áll a körtével és az almával, mégis jóval kevésbé elterjedt a fogyasztása, pedig ő is széleskörűen felhasználható. Annak ellenére hogy alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van mikrotápanyagokkal (pl. C-vitamin, réz, B-vitamin, vas, kálium, magnézium), így támogatja az immunrendszer működését. Ő is tele van antioxidáns hatású vegyületekkel (kvercetin, kaempferol), melyek gyulladáscsökkentő hatásukkal védhetnek a krónikus betegségek kialakulása ellen.

A szokásos birsalmasajt vagy kompót mellett számos egyéb módon elkészíthető, például szószként, levesként, káposztával reszelve köretként, de akár süteménybe sütve is.

A gyümölcsajánló a „Ne csak a kilométer fogyjon!” felhívásunk támogatására készült, a SuperFood Team szakmai támogatásával.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit#-The-bottom-line-

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pears#TOC_TITLE_HDR_6

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes

 

TOVÁBBI TARTALMAK
ÍRJON NEKÜNK!








    Adataim elküldésével elfogadom a J.S. Logistics adatvédelmi szabályzatát.